EHBO Dongen

dAls er een ongeluk is gebeurt, dan moet je systematisch de volgende stappen afwerken:

  1. Let op gevaar
  2. Ga na wat er is gebeurd en daarna wat iemand mankeert
  3. Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting
  4. Zorg voor professionele hulp
  5. Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit.

 

ehbovlagLet op gevaar!

Ongelukken kunnen plaatsvinden op plaatsen waar het slachtoffer, maar ook de hulpverleners, het gevaar lopen om een ongeluk te krijgen. Zorg er daarom zoveel mogelijk voor dat het slachtoffer en de hulpverleners geen gevaar meer lopen.

 

Gebeurtenis

Om erachter te komen wat het slachtoffer mankeert is het noodzakelijk om na te gaan wat er gebeurd is. Als iemand bijvoorbeeld van grote hoogte gevallen is dan is de kans op botbreuken natuurlijk erg groot, maar als iemand daarintegen van een eenvoudig pad is gevallen, kan dat wijzen op een vermindering van het bewustzijn van het slachtoffer. Als het slachtoffer zelf de gebeurtenis na kan vertellen is dat niet alleen handig voor de informatie, maar zegt het ook iets over de toestand van zijn of haar bewustzijn.

 

Geruststellen

Na een ongeluk raken mensen makkelijk in paniek. Dit kun je voorkomen of verminderen door tegen het slachtoffer te praten. Vertel het slachtoffer wat er gaat gebeuren en dat er hulp gehaald wordt.

 

Deskundige hulp

Deskundige hulp inschakelen kan soms met de mobiele telefoon (in de bergen is de bereikbaarheid van een mobiele telefoon niet altijd goed), maar meestal is het noodzakelijk om iemand naar de dichtstbijzijnde hut te sturen om de bergreddingsdienst te alarmeren. Diegene die hulp inroept moet altijd voldoende informatie hebben over:

- naam van de melder

- exacte plaats van het ongeval (bepalen met de kaart of met GPS)

- aard van het ongeval

- aantal slachtoffers

- aard van het letsel

Zorg ervoor dat diegene die hulp gaat halen daarna direct weer terugkomt om ervan verzekerd te zijn dat er hulp is ingeroepen en te weten hoelang dit kan gaan duren.
Mocht er daarna een reddingshelikopter over vliegen ga dan op een goed zichtbare plaats staan en strek je armen in de lucht (alsof je juicht). Dit is het internationale sein dat je hulp nodig hebt.

 

Zelf eerste hulp verlenen

Zolang de professionele hulp nog niet aanwezig is moet je controleren of de vitale functies van het slachtoffer nog functioneren.

Hierbij moet je letten op de volgende vitale functies:

- Ademhaling
- Bewustzijn
- Circulatie van het bloed

Dit wordt ook wel de ABC-regel genoemd.

logo ehboNL

AED

Kalender

Januari 2021
Z M D W D V Z
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

EHBO Vereniging Dongen

Copyright © 2018 Alle rechten voorbehouden